Healthy Habits


Van koukleum naar ijsbadIk denk dat iedereen die ik ken kan beamen dat ik echt een enorme koukleum ben/ was. Al was het buiten 30 graden, ik zat nog steeds met een trui aan te bibberen. Tegenwoordig stap ik elke dag onder een koude douche en zwem ik eens in de zoveel tijd in natuurwater, ook in de winter. De mensen die mij kennen zullen het vast niet geloven maar het is echt zo. Heeft dit mij dan ook nog wat opgeleverd of spring ik gewoon voor de lol in natuurwater wanneer het buiten vriest? Het heeft mij zeker heel veel opgeleverd! In dit artikel vertel ik je meer over mijn verhaal en over de voordelen van blootstelling aan kou. 

Je kent hem vast wel, Wim Hof. Mijn moeder had een Wim Hof workshop gedaan en is vanaf dat moment altijd koud gaan douchen. Ze riep toen al tegen mij dat dit echt wat voor mij zou zijn en dat ik het dan vast minder vaak koud zou hebben. Ik wist er op dat moment nog te weinig van om te snappen wat de voordelen zouden zijn en dus bleef ik lekker in mijn comfortzone op 40 graden douchen. Toen ik me steeds meer ging verdiepen in gezondheid kon ik er op een gegeven moment niet meer onderuit. Koud douchen schijnt écht goed voor je te zijn. 

Ik volgde een Wim Hof workshop en was verkocht. Ik snapte nu hoe het werkte en ik had zelf ervaren hoe het was om in een ijsbad te zitten (wat op dat moment echt nog een enorme uitdaging was). Vanaf dat moment ging ik (bijna) altijd koud afdouchen en nam ik af en toe een duik in natuurwater. Ik merkte dat ik het een stuk minder vaak koud had, ik had veel meer energie, meer zin in de dag, was veel scherper, mijn focus verbeterde, en mentaal voelde ik me een stuk vrolijker.

Maar hoe werkt dit dan? Door je lichaam bloot te stellen aan kou ontstaat er een stressreactie in het lichaam. De hormonen cortisol en adrenaline worden aangemaakt waardoor je scherp en alert wordt en je meer energie krijgt. Daarnaast stimuleert koud douchen de aanmaak van endorfine en noradrenaline. Endorfine is een hormoon waardoor je je gelukkiger voelt en noradrenaline zorgt voor motivatie en concentratie. 

Naast deze merkbare gezondheidsvoordelen verkleint het ook de kans op verschillende ziektes. Dat zit zo.  De kerntemperatuur van je lichaam moet altijd rond de 37 graden zijn. Als dit al 3 graden daalt kan dit al fataal zijn. Om onze kerntemperatuur in stand te houden en ons tegen kou en hitte te beschermen hebben we een vasculair systeem waarbij de bloedvaten verwijden of vernauwen. Bij kou vernauwen je bloedvaten waardoor er minder bloed naar bijvoorbeeld je ledematen gaat. Rondom je vitale organen blijft het meeste bloed stromen zodat je kerntemperatuur stabiel blijft. De minder belangrijke delen worden dus even op een lager pitje gezet. Als dit gebeurt wordt je vasculaire systeem gestimuleerd. Als daarna je bloedvaten weer verwijden gaat al het bloed weer beter stromen. Als je dit systeem niet traint moet je hart harder pompen om de bloedstroom op gang te houden. Je hart is dan eigenlijk continu overbelast. Een hogere hartslag is ook een soort stressreactie van je lichaam en stress is iets wat we juist niet willen. Chronische stress verhoogt het risico op ziektes zoals Alzheimer, kanker, Parkinson en diabetes namelijk aanzienlijk. Daarnaast is een slechte doorbloeding de oorzaak van hart- en vaatziekten. Als je een tijdje koud hebt gedoucht zul je ook merken dat je gemiddelde hartslag met 15 tot 30 slagen per minuut is gedaald. Je hart hoeft dan dus minder hart te werken om al het bloed goed rond te pompen. Met een koude douche train je je vasculaire systeem dus en kun je de chronische stress van je lichaam tegengaan. Daarnaast zorgt een betere bloedsomloop er ook voor dat alle voedingsstoffen beter worden opgenomen. Die worden namelijk via het bloed aan de cellen geleverd. 

Kou werkt ook als een hormetische prikkel. Een hormetische prikkel is een kortdurerende stressor voor je lichaam. Voorbeelden zijn honger, dorst, kou of hitte. In deze gevallen geldt 'what doesn't kill you makes you stronger'. Denk maar aan vroeger, toen hadden de mensen hier ook vaak mee te maken. Tegenwoordig leven we in zo'n grote staat van comfort dat ons lichaam totaal niet meer uitgedaagd wordt. Juist het opzoeken van dergelijke prikkels maakt je lichaam sterker en zorgt ervoor dat je in de toekomst beter om kan gaan met stress reacties.

Tips om het te gaan doen!
Hopelijk heeft dit artikel je gemotiveerd om met koude training aan de slag te gaan. De belangrijkste tip is om het langzaam op te bouwen. Begin rustig. Start eens met 10 seconde koud afdouchen. Doe dit een week en ga dan naar 30 seconden, dan naar 1 minuut, dan naar 1,5 minuut, enz. Je zult merken dat het steeds makkelijker gaat. Als dit lukt kun je eens proberen om een ijsbad te nemen. 

Zelf ben ik zo enthousiast geworden dat ik nu de opleiding aan het doen ben om Wim Hof instructeur te worden. Ergens in het tweede half jaar van 2023 zal ik hier meer over delen dus stay tuned!