Healthy Habits


 

Hoe kun je starten met een gezonder leven?


Wil jij graag gezonder leven maar weet je echt niet hoe? Val je continu terug in oude gewoonten? Hieronder geef ik je vijf tips.

1. Begin klein
Probeer niet gelijk te grote stappen te zetten. Je wil namelijk een nieuwe levensstijl gaan hanteren, en niet een dieet van een aantal weken waarbij je daarna weer alles kan eten wat je wil. Je wil het daarom kunnen volhouden en er uiteindelijk ook van kunnen genieten. Probeer daarom eens kleine veranderingen toe te passen die voor jou haalbaar zijn. Ga bijvoorbeeld eens elke ochtend een rondje wandelen, drink elke dag 1,5 liter water, vermijd frisdranken of drink alleen alcohol in het weekend. 

2. Verandering kost tijd
Gun jezelf ook de tijd om te veranderen. Een nieuwe gewoonte aanleren duurt gemiddeld 30 tot 90 dagen. Tot die tijd is het gemakkelijk om terug te vallen in oude gewoonten. Als je gewend bent om elke ochtend met een boterham met hagelslag te ontbijten is het niet gek dat het af en toe lastig is om te ontbijten met een gezonde smoothie. Elke keer dat je dit doet wordt het echter makkelijker, net zo lang tot het een gewoonte is. De eerste keer dat je ging autorijden moest je ook over alles nadenken en was het ook moeilijk om overal aan te denken. Als je het langer doet wordt het op een gegeven moment een gewoonte en hoef je er niet meer over na te denken.

3. Plan je maaltijden
Zorg dat je je maaltijden een paar dagen vooruit plant. Als je dit niet doet en je moet deze beslissing maken terwijl je al honger hebt, is de kans veel en veel groter dat je iets ongezonds zal pakken. Honger verkleint je zelfcontrole namelijk waardoor je meer geneigd bent om voor de makkelijke, snelle, en meestal ongezonde optie te gaan. Als je van tevoren al je hebt gepland wat je gaat eten hoef je hier niet over na te denken. Naast het plannen wat je gaat eten de komende dagen is het ook handig om je lunch ook al klaar te maken. Het kost je veel minder tijd als je in één keer voor meerdere dagen eten maakt en je hoeft er de dagen erna niet meer over na te denken wat je gaat eten. Besteed op zondag bijvoorbeeld 2 uurtjes om een grote pan groenten te maken.

4. Vervang pakjes en zakjes
Als je iets wil vermijden als het gaat om je gezondheid zijn het pakjes en zakjes. Er zit hier  enorm veel troep in die je echt niet binnen wil krijgen. Maak je sauzen daarom zelf. Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn. Op internet staan genoeg gezonde sauzen die je heel makkelijk en snel zelf kunt maken. Ook kant-en-klaar maaltijden kun je beter zelf maken. Er is hier vaak van alles aan toegevoegd om het langer houdbaar te houden en om het meer smaak te geven. Als je gewend bent om altijd van pakjes en zakjes te eten zal het misschien even wennen zijn voor je smaakpapillen. Dit past zich echter na verloop van tijd aan. Je zult merken als je een tijdje vers hebt gekookt dat je de kant-en-klaar maaltijden veel te zout vindt.

5. Let niet alleen op wát je eet, maar ook hóe je eet
De manier hoe je eet wordt vaak enorm onderschat. De vertering van je eten begint al in je mond. In je speeksel zitten namelijk enzymen die je eten al voorverteren. Als jij niet goed op je eten kauwt wordt deze stap al overgeslagen. Een aantal andere makkelijke tips:
  • Beweeg voor het eten, niet na het eten. Na het eten moet alle energie naar de spijsvertering gaan.
  • Eet met aandacht. Als je gestresst gaat eten (bijvoorbeeld terwijl je op social media scrollt of achter je laptop aan het werken bent) gaat alle energie naar de stressreactie en niet naar je spijsvertering. Je voeding wordt daarom helemaal niet (goed) verteerd. Dan kan je nog zo gezond eten maar als je gestresst eet heb je er weinig aan.
  • Beperk je eetmomenten. Probeer maximaal drie eetmomenten te hebben. 

Gezond leven doe je niet van de een op de andere dag. Dit kost tijd en aandacht maar het levert ook enorm veel op. Blijf dat ook onthouden! Je zult merken dat je je na een paar dagen al stukken beter en fitter voelt. Mocht je nog andere tips nodig hebben kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen.