Healthy Habits


De wonderen van omega 3Omega 3 vetzuren zijn een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren die vooral in vissen voorkomen. Ons lichaam kan het zelf niet aanmaken en daarom is het van belang dat we er voldoende van binnenkrijgen via onze voeding. In dit artikel leg ik je uit waarom omega 3 zo belangrijk is en hoe je voldoende binnen kan krijgen. 

Zoals gezegd kunnen we omega 3 niet zelf aanmaken. Daarom dienen we er genoeg van binnen te krijgen via onze voeding, net zoals omega 6. Beide zijn daarom essentiële vetzuren. Allebei zijn ze nodig in het lichaam. Zo zet omega 6 een ontsteking aan en remt omega 3 de ontsteking. Je denkt misschien dat een ontsteking ongunstig is en dat we daarom helemaal geen omega 6 zouden moeten consumeren. Echter zijn ontstekingen in bepaalde gevallen juist erg gunstig. Een ontsteking is namelijk een reactie van het immuunsysteem om een bepaald probleem op te lossen. Zodra dit probleem opgelost is is het alleen wel van belang dat de ontsteking weer geremd kan worden, met behulp van omega 3 dus. 

De ideale verhouding tussen omega 6 en omega 3 is 2:1. Dat betekent dat we bij iedere twee eenheden aan omega 6 één eenheid van omega 3 nodig hebben. Deze verhouding ligt in de Westerse wereld op 20:1. We krijgen dus veel te veel omega 6 binnen. Daarom is het belangrijk om genoeg omega 3 binnen te krijgen zodat deze balans weer optimaal is. De drie belangrijkste omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA wordt in je lichaam omgezet in EPA en DHA. Dit gebeurt alleen heel moeizaam en daarom wordt er maar een klein deel van ALA in het lichaam omgezet tot EPA en DHA. ALA dat niet wordt omgezet wordt opgeslagen als energiebron (vet). Veel moeilijke afkortingen dus maar om een lang verhaal kort te maken: het is makkelijker en efficiënter om EPA en DHA in te nemen dan ALA. 

Waar is omega 3 dan goed voor? Zoals ik al zei werkt het dus ontstekingsremmend maar dat is niet het enige. Omega 3 vetzuren zijn ook belangrijk voor de gezondheid van het hart, de bloeddruk en het gezichtsvermogen.  Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de hersenen. Zo helpt het bij onder andere hersenmist, vergeetachtigheid of slechte concentratie. 

Omega 3 vetzuren zitten voornamelijk in vette vis zoals zalm, haring of makreel. Het is aan te raden om minimaal drie keer per week vis te eten, het liefst wild gevangen. Gekweekte vissen worden namelijk vaak gekweekt in verontreinigd water, dat vol zit met toxische stoffen en antibiotica. Eet je geen drie keer per week wilde vis, dan zou ik zeker omega 3 bij suppleren. 

Omega 3 vetzuren zijn dus erg belangrijk om voldoende binnen te krijgen en hebben vele gezondheidsvoordelen. Aangezien de meeste mensen geen drie keer per week wilde vette vis eten, raad ik aan om een goed omega 3 supplement aan te schaffen.